Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Αχάριστοι Ανθρωποι

Ένα απ’ τα σοβαρότερα και μεγαλύτερα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης είναι αυτό της αχαριστίας. Φανερώνεται μέσα απ’ αυτή ο αρρωστημένος ψυχικός κόσμος εκείνου που την έχει.
Οι αχάριστοι άνθρωποι είναι αληθινοί χαμαιλέοντες, προσαρμόζονται πάντα στο καινούργιο τους περιβάλλον και κοιτάνε μόνο ό,τι τους συμφέρει. Έχουν μια εγωιστική συμπεριφορά κι αποφεύγουν καθετί που τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Δε σκαρφίζονται κάτι το πρωτότυπο και καταφεύγουν σε χιλιοειπωμένα κι ανυπόστατα κλισέ.
Δε βρίσκουν κανένα καλό σε ό,τι κι αν κάνεις γι’ αυτούς. Αντιθέτως, εξακολουθούν να προσπαθούν να σου δημιουργήσουν ενοχές λέγοντάς σου για το πόσο δύσκολα περνούν. Δεν είναι ικανοποιημένοι με τίποτα. Πάντα θα τους φταίνε όλα κι όλοι. Είτε αφορά στη δουλειά τους είτε στην προσωπική τους ζωή. Επιλέγουν ενσυνείδητα το ρόλο του θύματος, ώστε να τους λυπάσαι. Η αυτοκριτική είναι ξεχασμένη έννοια. Την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Το μόνο που επιζητούν είναι να δημιουργούν συνεχώς απαξίωση και φαυλότητα.
Στην πραγματικότητα δε νιώθουν, δεν αντιλαμβάνονται και δεν κατανοούν το συνάνθρωπό τους. Συναισθηματικά είναι άδειοι. Ο υλισμός είναι το παν για τη ζωή τους. Το πιο ανάλγητο κομμάτι απ’ όλα αυτά –κι ως εκ τούτου το πιο διασκεδαστικό γι’ αυτούς– είναι να βαφτίζουν την όποια βοήθεια σου προσφέρουν ως χρέος. Ξεχνούν το καλό που τους έκανες και σε βασανίζουν ψυχικά. Χωρίς καμία τύψη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά. Έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και δε γνωρίζουν την αληθινή αίσθηση της ανθρωπιάς. Αναζητούν ένα βάλσαμο για το θλιβερό συναισθηματικό τους κόσμο.
Αν τους παρατηρήσεις καλά, θα διαπιστώσεις πως βυθίζονται σε μια βαθιά κατάθλιψη και συχνά γίνονται κυνικοί κι αδιάφοροι. Κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να απορροφήσουν την καλή ενέργεια κάποιου άλλου. Μένουν εξαρτημένοι απ’ το ναρκισσισμό τους απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι δικές τους ανάγκες.
Δεν τους απασχολεί αν η μονή τους συντροφιά θα γίνει η μοναξιά τους. Κανένας νοήμων άνθρωπος δε θα θελήσει να τους έχει στη ζωή του. Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, θα αντιληφθείς την καλή σου τύχη που σε απέτρεψε να τους μοιάσεις.
Δε λέω ότι δεν έχουμε φερθεί κι εμείς με αγνωμοσύνη κάποιες φορές. Κανένας δεν είναι τέλειος. Όμως, αν έχεις τη δύναμη να παραδεχτείς το λάθος σου κι επανορθώσεις, τότε θα αισθανθείς τις ενοχές να φεύγουν από πάνω σου.
Υπάρχει μόνο ένα τρόπος αν θέλεις να τους βοηθήσεις. Να τους δείξεις την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχεις δώσει μέσα απ’ την καρδιά σου. Ακόμα κι όταν βρισκόσουν σε μια όχι και τόσο καλή κατάσταση. Εκεί φαίνεται το μεγαλείο σου.
Θα μου πεις τώρα ότι με το φιλότιμο δεν καταφέρνεις τίποτα. Δεν ξέρω αν ισχύει γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Κι αν δεν έχεις την υπομονή και την επιμονή για να εξηγήσεις ότι πάντα υπάρχει κι η άλλη πλευρά, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους αποβάλεις απ’ τη ζωή σου και να αδιαφορήσεις. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, οι δεύτερες κι οι τρίτες ευκαιρίες είναι χάσιμο χρόνου. Οι άνθρωποι που κοιτούν μόνο τον εαυτό τους και τίποτα άλλο, δε θα αλλάξουν ποτέ.
Στο τέλος, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και την ψυχή σου καθαρή πως τουλάχιστον εσύ πρεσβεύεις το ξεχωριστό. Βάζεις μπροστά τα καλά συναισθήματα και δεν προτιμάς τη μικρότητα και την κενοδοξία.
Ο Κλεόβουλος, ένας απ’ τους επτά σοφούς της αρχαιότητας είχε πει: Ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με ένα σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ό,τι καλό κι αν ρίξεις θα πέσει στο κενό.

Πηγή το: http://www.pillowfights.gr που ευχαριστώ για την άδεια αναδημοσίευσης.
Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

10 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Και δυστυχώς ενυπάρχουν ανάμεσά μας Σερενάτα. Δίπλα μας.
Την καλησπέρα μου.

G & M είπε...

!!! Μεγα θεμα εθιξες...
την καλημερα μου καλο ΣΚ

serenata είπε...

@Giannis Pit
Ναι Γιάννη, δυστυχώς.
Η μόνη λύση να απομακρυνθείς και ας γίνεις 'κακός'.

Φιλιά :))

serenata είπε...

@G & M
Είναι μεγάλο θέμα όντως.
Τροφή για σκέψη.

Καλό Σαββατοκύριακο :))

Άιναφετς είπε...

Αχαριστία λοιπόν! Και πάλι Σοφία μου, θίγεις ένα από τα σοβαρότερα θέματα που πλήττουν πολλά άτομα και δυστυχώς χωρίς τα ίδια να το γνωρίζουν!
Μου αρέσουν τα κείμενα που δίνουν λύσεις...
"Υπάρχει μόνο ένα τρόπος αν θέλεις να τους βοηθήσεις. Να τους δείξεις την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχεις δώσει μέσα απ’ την καρδιά σου. Ακόμα κι όταν βρισκόσουν σε μια όχι και τόσο καλή κατάσταση. Εκεί φαίνεται το μεγαλείο σου".
Δεν μας ενδιαφέρει τόσο να δείξουμε το μεγαλείο μας, όσο να είμαστε ο εαυτός μας γιατί εκεί βρίσκεται η αλήθεια του καθενός!

ΑΦιλάκια πάντα τρυφερά και καλό μας Σαββατοκύριακο!

serenata είπε...

@Άιναφετς
Είναι τεράστιο θέμα, το ξέρω
Βρήκα το άρθρο και μου άρεσε.
Περισσότερο τροφή για σκέψη είναι.
Τι μεγαλείο να δείξεις μαγισσούλα μου στον αχάριστο;..
Δεν θα καταλάβει τίποτα, τουλάχιστον αυτό πιστεύω.
Για μένα η λύση είναι μια:απομάκρυνση.
Αυτή είναι η δική μου αλήθεια.

Φιλάκια πολλά και δροσερά :))

Marina Tsardakli είπε...

Δυστυχώς, όλοι νομίζω πως έχουμε γνωρίσει αχάριστους στη ζωή μας. Προσωπικά, δεν είμαι άνθρωπος που μπορώ να αγνοώ συμπεριφορές. Πληγώνομαι κι αν πληγώνομαι δεν μπορώ να υποκριθώ. Οπότε προσπαθώ, όσο μπορώ να μην συναναστρέφομαι με αχάριστους.
Καλή εβδομάδα Serenata μου :)

serenata είπε...

@Marina Tsardakli
Δυστυχώς Μαρίνα μου νομίζω όλοι μας έχουμε γνωρίσει αχάριστους ανθρώπους.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, για την ψυχική μας ηρεμία, είναι να απομακρυνόμαστε.
Και ναι, μας πλγώνουν, προσωπικά το έχω ζήσει.
Δεν έχει νόημα να υποκριθούμε πως δεν έγινε τίποτα και να τους αφήνουμε να συνεχίζουν να μας πληγώνουν.
Μακριά λοιπόν!

Φιλάκια πολλά :))

mahler76 είπε...

Σιχαμερή η αχαριστία. Και δυστυχώς υπάρχει σε πλεόνασμα :(

serenata είπε...

@mahler76
Σιχαμεροί οι αχάριστοι μαλεράκο μου!
Κυκλοφορούν ανάμεσα μας.

Φιλάκια πολλά:))