Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Γατίσιο IQ

Νόμιζα πως μόνον ο δικός μου γατούλης είναι ξεχωριστός....
Μέχρι που ψάχνοντας βρήκα αυτό το άρθρο για τις γάτες:
(Θα αρέσει σε όσους έχουν αδυναμία στις γάτες, όπως εγώ.)

Η γάτα έχει ομολογουμένως την περισσότερη ευφυΐα από κάθε άλλο κατοικίδιο.
Αφήστε μια ενήλικη γάτα στο πάτωμα ενός άγνωστου δωματίου και προσέξτε πως θα εξετάσει κάθε γωνιά, κάθε χαραμάδα και αντικείμενο, κάθε παράθυρο και πόρτα.
Με αυτήν ακριβώς την ακούραστη όλο ενδιαφέρον περιέργεια γίνεται η "βασική έρευνα" (όπως περιγράφουν οι ειδικοί της συμπεριφοράς) και η γάτα συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες από το περιβάλλον, που μπορούν ακόμη και να της σώσουν την ζωή.
Το γνωστό γνωμικό πρέπει να ξαναγραφτεί.
"Η περιέργεια ΔΕΝ σκότωσε την γάτα. Της έκανε δώρο άλλες 7 ψυχές".
Πέρα όμως από την ασυναγώνιστη έρευνα του περιβάλλοντος για "σύλληψη και κατανάλωση" των πληροφοριών, έχει αποδειχτεί η ανωτερότητα της γάτας στην "αποθήκευση" των επεξεργασμένων πληροφοριών πέρα από κάθε άλλο κατοικίδιο.
Ο Dr. Maier καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μαζί με τον
Dr. Schneirla στο τμήμα συμπεριφοράς των ζώων του Αμερικανικού μουσείου φυσικής ιστορίας, συνέκριναν την λειτουργία της "αποθήκευσης" (μνήμης), σαν ένα κομμάτι του δείκτη ευφυίας του σκύλου και της γάτας.
Στην αρχή τους έδειξαν πολλά κουτιά και μετά τους δίδαξαν ότι μόνο το κουτί που είχε πάνω του μια λάμπα αναμμένη, περιείχε τροφή.
Αφού είχε τελειώσει το μάθημα, οι ερευνητές άναψαν στιγμιαία την λάμπα.
Για να ελέγξουν την μνήμη των ζώων, τους απαγόρευσαν να πλησιάσουν στο κουτί για μια χρονική περίοδο.
Η σκυλίσια μνήμη δεν κράτησε πάνω από 5 λεπτά.
Οι γάτες επέστρεψαν στο σωστό κουτί ακόμη και 16 ώρες μετά, ξεπερνώντας και τους πιθήκους και τους ουρακοτάνγκους.
Η ικανότητα λογικής επεξεργασίας και χρήσης των γνώσεων στη γάτα για την επίλυση των προβλημάτων της έχει εκπλήξει ακόμη και ερευνητές.
Οι γάτες είναι ικανές να δημιουργούν "μαθησιακά σύνολα" (learning sets), μια ικανότητα που έως τώρα την αποδίδανε μόνο στα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Οι γάτες μαθαίνουν με την παρατήρηση, την μίμηση, την δοκιμή και το λάθος, ακριβώς όπως οι άνθρωποι.
Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες με γάτες που ανοίγουν πόρτες από το χερούλι, που χτυπούν κουδούνια, που ανοίγουν ντουλάπια, σβήνουν και ανάβουν το φως, και ακόμη, ότι χρησιμοποιούν την ανθρώπινη τουαλέτα απλώς παρακολουθώντας τον "ιδιοκτήτη" να κάνει αυτές τις δραστηριότητες.
Πολλοί ειδικοί της συμπεριφοράς της γάτας αλλά και ψυχολόγοι παιδιών συμφωνούν ότι μία ενήλικη γάτα έχει την ευφυία ενός παιδιού 2-3 χρονών, και ξέρουμε βέβαια πόσο έξυπνο και ικανό είναι ένα παιδάκι αυτής της ηλικίας στον χειρισμό αντικειμένων.
Είναι να απορεί κανείς πόσο πιο εύκολα εκπαιδεύει η γάτα τον "ιδιοκτήτη της από ότι ο "ιδιοκτήτης" την γάτα του...

Πηγή: http://www.ailouros.gr