Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι

Το 15-20% του γενικού πληθυσμού προσδιορίζεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Αν και η ευαισθησία συχνά γίνεται αντιληπτή ως αδυναμία, τα ευαίσθητα άτομα στην πραγματικότητα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτεπίγνωση, να είναι πιο τρυφερά και στοργικά, να συγχωρούν περισσότερο και να είναι πιο φιλόδοξα από τον μέσο άνθρωπο.
Δυστυχώς, η ενσυναισθητική φύση ενός ευαίσθητου ανθρώπου συχνά αγνοείται ή παρερμηνεύεται και είναι επίσης συχνό το φαινόμενο οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι να παραμελούν τη δική τους υγεία, επειδή είναι τόσο απορροφημένοι από την υγεία των άλλων. Γι’ αυτό και σήμερα μοιραζόμαστε 5 σημαντικά μαθήματα, ώστε να βοηθήσετε ένα ευαίσθητο άτομο -ή τον εαυτό σας- να κατανοήσει το πώς να διαχειρίζεται αυτό το καταπληκτικό χαρακτηριστικό, ώστε να διατηρήσει ή να επιτεύξει εσωτερική γαλήνη και ευτυχία.
5 σημαντικά μαθήματα για να διατηρήσετε τη δύναμη και την ηρεμία σας

1. Συναισθηματικός έλεγχος
Φυσικά και είναι σωστό να νιώθουμε και να ακολουθούμε την ηθική υποχρέωση να βοηθάμε άλλους ανθρώπους, αλλά οι πράξεις χρειάζεται να είναι μετρημένες, λογικές και θετικές για όλους τους εμπλεκόμενους. Κατά πρώτον, το καλύτερο είναι να βεβαιωθείτε ότι το άτομο που βοηθάτε όντως θέλει τη βοήθειά σας· αν δεν την χρειάζεται, τότε είναι πιθανό κανείς τελικά να μην ωφεληθεί από την κίνησή σας. Ίσως μάλιστα η επίδραση να αποδειχθεί και αρνητική στο τέλος.
2. Πνευματικός έλεγχος
Οι ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο διαισθητικοί από τους υπόλοιπους, αλλά μόνο όταν είναι συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω τους. Παραδόξως, είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή τους, όταν προσπαθούν πολύ, γι’ αυτό και η συγκέντρωση πρέπει να συνδυαστεί με την προσοχή. Επιπροσθέτως, η κακή πνευματική υγεία και ο έλεγχος επιτρέπουν στους ευαίσθητους ανθρώπους να εμπιστεύονται εκείνους που αξίζουν και ωφελούνται πραγματικά από τις συμβουλές και την καθοδήγησή τους. Φυσικά, ορισμένες φορές μπορεί να εμπιστευθούν τους λάθος ανθρώπους και αυτή η αλληλεπίδραση δεν έχει καλό τέλος. Ωστόσο, όσο τα ευαίσθητα άτομα είναι συγκεντρωμένα και προσεκτικά, τα πιθανότερο είναι να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το ποιον να εμπιστευτούν και ποιον όχι.
3. Προτεραιότητες
Αυτό το είδος ανθρώπων απορροφά πολλή ενέργεια από τους γύρω τους και έτσι καταλήγουν να επηρεάζονται πλήρως από τα προβλήματα και την αρνητικότητά τους. Όμως, αν τα ευαίσθητα άτομα θυμούνται να δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους ζητήματα, στη δική τους ανάγκη για ηρεμία και ευτυχία, τότε θα μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και τις δύο πλευρές. Αυτό το μάθημα δεν ενέχει τίποτα εγωιστικό· μόνο αφού λύσουμε τα δικά μας ζητήματα μπορούμε με καθαρό μυαλό να ασχοληθούμε με των γύρω μας.
4. Δύναμη
Η καλοσύνη δεν ισούται με αδυναμία και η ικανότητα ενσυναίσθησης μαρτυρά τεράστια συναισθηματική και ψυχική δύναμη. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι τα ευαίσθητα άτομα δεν έχουν επιλογή σε μεγάλο βαθμό ως προς αυτό· γεννιούνται και εξελίσσονται ως ευαίσθητα και ενσυναισθητικά και ασυναίσθητα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα των άλλων, είτε το θέλουν, είτε όχι. Απαιτούνται μεγάλα αποθέματα δύναμης, ώστε κάποιος να σηκωθεί και να ελέγξει αυτό το βάρος. Όμως, το σίγουρο είναι ότι μπορεί πραγματικά να το τιθασεύσει.
5. Αυθεντικότητα – ειλικρίνεια
Σίγουρα είναι πολύ δελεαστικό για τα ευαίσθητα άτομα να μπορούν να γυρίσουν τους διακόπτες και να μην αγγίζονται από τίποτα, ώστε να γίνει και η ζωή τους ευκολότερη. Όμως, όπως προείπαμε, δεν είναι τόσο εύκολο, αφού αν προσπαθήσουν να υποκριθούν ότι δεν έχουν ευαισθησίες, καταλήγουν να νιώθουν άβολα με τον εαυτό τους. Με αυτό κατά νου, είναι ζωτικής σημασίας για τους ευαίσθητους ανθρώπους να αντισταθούν στην παρόρμηση να γίνουν κάτι που δεν είναι.
Το χαρακτηριστικό της ευαισθησίας είναι κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθουν περήφανοι και να αναγνωρίζουν· το Σύμπαν χρειάζεται κι άλλους τέτοιους ανθρώπους με ευαισθησίες και ενσυναίσθηση.


ΥΓ. Το κείμενο είναι από την Εναλλακτική Δράση