Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Εσωστρέφεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν με άνεση να κάνουν απλά πράγματα, όπως να διαλέξουν να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να αποφασίσουν τι θα φάνε στο δείπνο, χωρίς να απαιτείται πολύς χρόνος ή ενέργεια.
Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι επιλογές δεν είναι καθόλου εύκολες για τους εσωστρεφείς.
Πράγματι, η επιστήμη απέδειξε ότι ο εγκέφαλος ενός εσωστρεφούς λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τον εγκέφαλο ενός εξωστρεφή.
Ο Γερμανός ψυχολόγος Hans Eysenck υποστηρίζει ότι οι εσωστρεφείς γεννιούνται με υψηλή διέγερση του εγκεφαλικού φλοιού και επίσης είναι ικανοί να επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες ανά δευτερόλεπτο σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς.
Εντούτοις, αυτό επίσης σημαίνει ότι σε καταστάσεις και περιβάλλονται με πολυάριθμα ταυτόχρονα ερεθίσματα ένας εσωστρεφής δυσκολεύεται εξαιρετικά να σκεφτεί σωστά.
Πιο συγκεκριμένα, έρευνες με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) δείχνουν ότι οι εσωστρεφείς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ροή αίματος στον μετωπιαίο λοβό και στον πρόσθιο θάλαμο κι αυτές οι περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου ενεργοποιούνται για την ανάκληση γεγονότων, τον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων.
Με όλα αυτά κατά νου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι λίγοι είναι εκείνοι που κατέχουν τα μοναδικά εκείνα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ώστε να γίνουν και να παραμείνουν καλοί φίλοι με έναν εσωστρεφή.
Ο φίλος ενός εσωστρεφούς πρέπει να μπορεί να τον προστατεύει από το να αυτό-κατηγορείται συνέχεια για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και πρέπει να τον βοηθήσει να σταματήσει να σκέφτεται συνεχώς για τόσα δεκάδες διαφορετικά θέματα ταυτόχρονα.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο- και ορισμένες φορές αδύνατο- για έναν εσωστρεφή να συγκεντρωθεί ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και συνήθως νιώθουν άνετα όταν είναι μόνοι ή με λίγα και ξεχωριστά άτομα.
Oι εσωστρεφείς διαθέτουν εξαιρετικά βαθιές σκέψεις και η παρέα τους αξίζει τους συμβιβασμούς και τις περιέργειες του χαρακτήρα τους.
Να θυμάστε ότι οι εσωστρεφείς πρέπει πάντα να προσαρμόζουν τις σκέψεις, λέξεις και πράξεις τους, έτσι ώστε οι εξωστρεφείς να τους καταλαβαίνουν και κατανοούν.
Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα από τα δυνατά τους στοιχεία μάλιστα, αφού έρευνα έχει αποδείξει ότι οι καλύτερες ομάδες αποτελούνται από εξωστρεφείς σε συνδυασμό όμως και με εσωστρεφείς.
Πολλές εξέχουσες και σημαντικές προσωπικότητες ήταν και είναι εσωστρεφείς άνθρωποι, ο Αϊνστάιν, ο Γκάντι, ο Bill Gates, o Abraham Lincoln και ο Warren Buffett.
Οι εσωστρεφείς πάντα θα θέτουν όρια σε αυτά που αποκαλύπτουν, συχνά θα υπεραναλύουν πριν πάρουν τις αποφάσεις τους και θα προτιμούν την ησυχία, αντί για τις μεγάλες παρέες. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν σας δυσκολεύουν ιδιαίτερα αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δεν χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε για να τους βάλετε στη ζωή σας.

Πηγή: http://www.awakengr.com/

10 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Να μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τον τρόπο λειτουργίας της σκέψης κάποιων ανθρώπων. Πόσα έχουμε να μάθουμε τελικά και να παρατηρήσουμε.
Σερενάτα, σημερινή παρουσίαση αυτής της έρευνας μας άνοιξα ακόμα μεγαλύτερα πεδία γνώσης γαι χαρακτήρες σημαντικούς γύρω μας.
Καλό σου βράδυ.

serenata είπε...

@Giannis Pit
Το βρήκα ενδιαφέρον Γιάννη.
Διαβάζω πολύ όπως πιθανόν να έχεις καταλάβει.
Οταν θεωρώ κάτι καλό θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.
Καλό σου βράδυ.

Φιλάκια πολλά:))

Mia είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, Σερενάτα μου. Δεν είχα συνδέσει την εσωστρέφεια με τη δυσκολία στη λήψη των αποφάσεων. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, φίλη μου. Πολλά φιλιά.

serenata είπε...

@Mia
Ναι Mia μου, δυσκολεύονται να αποφασίσουν γιατί συνήθως είναι ιδιαίτερα ευφυείς άνθρωποι και σκέφτονται πολλά συγχρόνως.

Φιλάκια πολλά:))

Marina Tsardakli είπε...

Μου αρέσει πολύ που ότι ενδιαφέρον βρίσκεις το μοιράζεσαι μαζί μας.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Δεν είχε τύχει να ξαναδιαβάσω για τον Bill Gates και τον Γκάντι ότι ήταν εσωστρεφείς και μου έκανε πολύ εντύπωση.
Σε ευχαριστούμε λοιπόν.
Καλή εβδομάδα Serenata μου :)

serenata είπε...

@Marina Tsardakli
Στην αρχή φοβόμουν πως θα σας ζάλιζα...
Χαίρομαι που σας αρέσουν αυτά τα άρθρα.
Ευχαριστώ Μαρίνα μου για τα καλά σου λόγια.

Φιλάκια πολλά:))

Woman in Blogs είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Και χρήσιμο!
Χαίρομαι που μοιράζεσαι συχνά άρθρα που μας βοηθούν να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Καλή συνέχεια!

G & M είπε...

ενδιαφέρον άρθρο με άποψη...

Καλό σου βράδυ, φιλιά!!!

serenata είπε...

@ Woman in Blogs
Εγραφα προσωπικές σκέψεις, απόψεις, απορίες...
Εχω την εντύπωση πως τα άρθρα ενδιαφέρουν περισσότερο.

Φιλάκια πολλά:))

serenata είπε...

@G & M
Ευχαριστώ που πέρασες από το σπιτάκι μου.

Φιλάκια πολλά:))