Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Γραμμή για αστέγους διαδώστε!

Εκτακτα μέτρα για τους αστέγους από τον Δήμο Αθηναίων
Eκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων έλαβε ο δήμος Αθηναίων, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον δήμαρχο, Γ. Καμίνη, αποφασίστηκε να τεθούν, από σήμερα, σε 24ωρη λειτουργία δύο θερμαινόμενοι χώροι του δήμου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ξενώνας αστέγων.
Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35), τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 (210- 8624449) και το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Στο Υπνωτήριο, εκτός από διανυκτέρευση παρέχονται πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατροί και χρήση λουτρού. Στους χώρους θα βρίσκονται κοινωνικοί επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι), φύλακες, εθελοντές και θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.
Επίσης, στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η 24ωρη λειτουργία της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη, 1595, ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας και τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα συντονίζει και φέτος από την έδρα του, Πειραιώς 35, τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε 24ωρη βάση, θα προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στον δρόμο και θα καλύπτει τις ανάγκες των αστέγων με κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα, εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας.
Επίσης, ομάδες έργου του Κέντρου, σε συνεργασία με εθελοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work), προκειμένου να ενημερώνονται οι άστεγοι για τους διαθέσιμους χώρους και να προσφέρονται φάρμακα και ζεστό ρόφημα.
Τα αστυνομικά τμήματα, που είναι υπεύθυνα για τα σημεία υποδοχής αστέγων, θα ενημερώνονται για τη φύλαξη των χώρων κατά τη βραδινή βάρδια. Ήδη, έχει γίνει επικοινωνία με την 1η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) για την ενημέρωση και τη διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Επίσης, συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αστέγων, όπως το Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, oι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, η Θετική Φωνή, ο ΟΚΑΝΑ και το ΕΘΕΑ Exelixis.

Πηγή: Ημερησία 22/12/2013

4 σχόλια:

Joan Petra είπε...

Ποια επιδείνωση του καιρού; (την προηγούμενη εβδομάδα ήταν του θανατά και του χιονιά ο καιρός). Ποιος Καμίνης;; Εντάξει, καλά είναι να φροντίζει η Πολιτεία τους άστεγους (αφού αποποιείται καλά-καλά, οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση τους) αλλά μην μας λένε ότι "επιδεινώνεται" ο καιρός, επειδή δείχνει το ημερολόγιο τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, γιατί δαιμονίζομαι απίστευτα. Καλό απόγευμα!

ασωτος γιος είπε...

άρε σερανατα σ έχω χάσει
πάντα στη πρωτη γραμμή της ευαισθησίας και της αανθρωπιας

airis είπε...

Με χαρά πρέπει να υποδεχόμαστε τέτοιες ενέργειες. Φυσικά καλό θα ήταν να μην χρειαζόταν. Αλλά ας πούμε μια φορά κι ένα μπράβο για την ευαισθησία και τη φροντίδα!

Apokalipsis999 είπε...

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω, πολύ αργά αποφασίζουν τέτοια αυτονόητα μέτρα εκεί στο Δημαρχείο. Θα έπρεπε να τα είχαν αποφασίσει από το Σεπτέμβριο. Μα κανένας δεν σκέφτηκε ότι το χειμώνα κάνει κρύο; Που μυαλό οι καλοπερασάκηδες δημαρχαίοι και δημοτικοί σύμβουλοι...