Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

5 σχόλια:

Ο Αλχημιστης είπε...

Ωραια τα βιντεο και ολες οι προσπαθειες που γινονται προς την κατευθυνση της επιστροφης αλλα μας λειπει αυτη η βαθεια αγαπη και η κατανοηση της αρχαιας ελληνικης τεχνης που θα επειθε τους ξενους οτι εμεις ειμαστε οι μονοι αξιοι να εχουμε τα αγαλματα των προγονων μας στον τοπο που δημιουργηθηκαν. Δυστυχως ξερουμε την τεχνη, θελουμε τα μαρμαρα απο θεμα εγωισμου και εθνικης περηφανειας αλλα δεν τα νιωθουμε, δεν μας μιλανε, ειναι μαρμαρα νεκρα και πετρες βουβες. Απλα θεωρουμε ηθικα δικαιο να επιστραφουν. Και φυσικα ειναι ηθικα δικαιο. Αλλα δεν φτανει. Καθε πολιτισμος βρισκει στην τεχνη του κατι απο τις αξιες που δημιουργηθηκαν στο εδαφος του.

Οταν αντι να σκεφτομαστε μονο για την ελληνικη τεχνη, αλλα την νιωσουμε στο πετσι και στο αιμα μας, καταλαβουμε τι αντιπροσωπευει, τι συμβολιζει, αν μας μιλησει τοτε ο κοσμος θα μας τα δωσει πισω επειδη θα καταλαβει οτι μονο εμεις μπορουμε να τα πονεσουμε τοσο πολυ, και κανενας αλλος πανω στην γη.

serenata είπε...

@Ο Αλχημιστής
ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ'ΑΓΑΛΜΑΤΑ!
Σου απαντώ με δυο στοίχους του Οδ. Ελύτη...

Ο Αλχημιστης είπε...

Ναι αλλα δεν καταλαβαινω τι σχεση εχει ο προβληματισμος μου με τον στιχο που παραθετεις απο τον ελυτη καλη μου Σερενατα...

Τα αγαλαματα παντα εχουν συμβολικο χαρακτηρα, ειναι συμβολα, κατι θελουν να δειξουν να πουν, συμβολιζουν μια εποχη, μια κουλτουρα, εναν τροπο σκεψης.

Αν ειμαστε στα σκοταδια σχετικα με ολα αυτα τι να μας πουν τα μαρμαρα? Ολη η ουσια κρυβεται στον συμβολισμο και εμεις δεν τον εχουμε μαθει.

serenata είπε...

@Ο Αλχημιστής
Γιατί έχεις τόσο χαμηλή γνώμη για τον σημερινό Ελληνα καλέ μου;
Δεν είναι λιγότερος απ' τους άλλους Ευρωπαίους:)
Εκτός αν θαυμάζεις τόσο πολύ τους ξένους...
Είναι άσχημο να θεωρούμε πως όλοι οι άλλοι είναι καλύτεροι από μας.
Πως οι Αγγλοι είναι ικανότεροι να προστατεύσουν τα αγάλματα/την ιστορια ΜΑΣ καλύτερα από εμάς.
Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως δεν είναι.
Το Αρχαιολογικό Βρετανικό Μουσείο δεν είναι καλύτερο απ' το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κανένας ξένος δε μπορεί να αγαπήσει την ιστορία μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους.
Καλό Σαββατοκύριακο:)
Πολλά φιλιά!!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ serenata

Δεν θαυμαζω καθολου τους ξενους καλη μου φιλη. Στην ιδια μοιρα με εμας τους βαζω. Απλα η δικη τους σηψη ερχεται πιο αργα. Αλλα ως προς τον βαθμο συνειδητοποιησης, ειναι στα ιδια χαλια με εμας. Μιλαω για τους ελληνες, γιατι για αυτους μιλαμε, οι αλλοι δεν με απασχολουν.

Δεν πιστευω στους ελληνες γιατι αυτο που λεμε νεοελληνες ειναι προιον πολιτισμικης μοιχειας, ειναι λαος νοθος. Επικαλειται το κλεος των αρχαιων για να καλυψει την δικη του ανικανοτητα να παραγει νεα ηθη και νεες προοπτικες.

Ο ελληνικος λαος δεν κανει τιποτα διαφορετικο απο οτι κανει και η υπολοιπη ανθρωποτητα.

Ο ελληνικος λαος ειναι φορεας καθε τι δυνατου και υψηλου, παρακαταθηκη απο τους προγονους του, αλλα τα πεταξε ολα στα σκουπιδια.

Και πιο μεγαλη κατηγορια ειναι αυτη που λεει οτι εδω γεννηθηκε η εννοια της δημοκρατιας και τωρα την ξεχασαμε.

Ποσο φαυλος και αναξιος συνεχιστης μπορει να ειναι ενας λαος που ξεχασε το ιδιο του το δημιουργημα?

Φιλια και χαρουμενο Σ/Κ.

Σμουουουοουτς!