Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ερωτική Απογοήτευση

Η ερωτική απογοήτευση προκαλεί έντονο συναισθηματικό πόνο και αυτό είναι αναμφισβήτητο.
Τον νιώθουμε βαθιά μέσα μας -στο στήθος μας, στο λαιμό, στο στομάχι μας.
Αισθανόμαστε σαν η καρδιά μας κυριολεκτικά να πονά. Αλλά αν και η καρδιά είναι το όργανο στο οποίο εστιάζουμε κυρίως, μάλλον χρειάζεται να στραφούμε λίγο και στον εγκέφαλό μας.
Όταν η καρδιά μας πληγώνεται, ο εγκέφαλός μας αποκρίνεται ανάλογα και αυτές οι αντιδράσεις είναι οι υπεύθυνες για όλα τα «συμπτώματα» που σχετίζονται με την ερωτική απογοήτευση.
Η κατανόηση αυτών που νιώθουμε και σκεφτόμαστε και οι τρόποι με τους οποίους συμπεριφερόμαστε, όταν έχουμε πληγωθεί συναισθηματικά , είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε πραγματικά να διαχειριστούμε την κατάσταση και να αναρρώσουμε.
Πολλά συμβαίνουν λοιπόν στον εγκέφαλό μας, όταν αντιμετωπίζουμε μια ερωτική απογοήτευση, αλλά οι παρακάτω τρόποι είναι οι κυριότεροι:
3 αναπάντεχοι τρόποι που η ερωτική απογοήτευση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας

1. Συναισθηματικός πόνος που βιώνεται ως σωματικός
Μελέτες με fMRI σε άτομα που περνούσαν συναισθηματική απογοήτευση έχουν αποκαλύψει ότι αυτή η κατάσταση ενεργοποιεί παρόμοιους μηχανισμούς στον εγκέφαλο με εκείνους που ενεργοποιούνται, όταν βιώνουμε σωματικό πόνο. Σε κάποιες μελέτες, ο συναισθηματικός πόνος αξιολογούταν από τους συμμετέχοντες ως «σχεδόν αβάσταχτος» σωματικός πόνος.
Σε αυτό το σημείο, σκεφτείτε, πως ενώ ο σωματικός πόνος σπάνια εμμένει σε έντονα επίπεδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πόνος της ερωτικής απογοήτευσης μπορεί να επιμένει για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Γι’ αυτό και όταν πληγωνόμαστε συναισθηματικά, νιώθουμε ότι δεν αντέχουμε.

2. Συμπτώματα στέρησης
Σε άλλες παρόμοιες έρευνες με εξέταση fMRI βρέθηκε ότι η ερωτική απογοήτευση ενεργοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς στον εγκέφαλο, που ενεργοποιούνται, όταν οι εθισμένοι χρήστες στερούνται ουσίες, όπως κοκαΐνη και οπιοειδή. Αυτά τα ισχυρά συμπτώματα στέρησης, λόγω της απώλειας της αγάπης, επηρεάζουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να συγκεντρωνόμαστε και να λειτουργούμε με την ευρύτερη έννοια.
Δεν θα περιμέναμε ποτέ ένας εθισμένος χρήστης εν μέσω συνδρόμου στέρησης να μπορεί να λειτουργεί κανονικά στη δουλειά του ή στην προσωπική του ζωή, επειδή κατανοούμε ότι βρίσκεται σε μια προσωρινά παθολογική ψυχική κατάσταση. Χρειάζεται λοιπόν να σκεφτούμε την ερωτική απογοήτευση με τους ίδιους όρους και να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους με γνώμονα αυτή την οπτική.

3. Παρεμβατικές σκέψεις που μας κρατούν πίσω
Όταν έχουμε πληγωθεί συναισθηματικά, ο εγκέφαλός μας είναι φυσιολογικό να δημιουργήσει παρεμβατικές, ξαφνικές σκέψεις του/της πρώην μας, που κυριεύουν το μυαλό μας, χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να είναι μια νοητή εικόνα του/της συντρόφου, ένα μέρος μιας συζήτησης, μια ανάμνηση ή οποιαδήποτε άλλη υπενθύμιση.
Κάθε φορά που μια τέτοια σκέψη εμφανίζεται, μας μουδιάζει, ανοίγει ξανά την πληγή, επανενεργοποιεί τον συναισθηματικό μας πόνο και πυροδοτεί τα συμπτώματα στέρησης. Δεδομένου του ότι οι παρεμβατικές σκέψεις μπορεί να γεννηθούν δεκάδες φορές μέσα σε μια ώρα και να τοποθετήσουν ένα βαρύ εμπόδιο μπροστά μας, είναι ξεκάθαρο το γιατί χρειάζεται πολλές φορές να παλέψουμε αρκετό καιρό για να αναρρώσουμε.

Η κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, καθώς αναρρώνουμε από μια ερωτική απογοήτευση, μας κάνει πιο ενσυναισθητικούς ως προς άλλους, αλλά και ως προς τον εαυτό μας και μας βοηθά να αποφύγουμε την αυτοκριτική, που δεν μας βοηθά σε αυτό το σημείο. Όσο περισσότερο περιορίσουμε την παρουσία του/της πρώην στη σκέψη μας, τόσο συντομότερα θα μπορέσουμε να αναρρώσουμε.
Ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας θα επιβάλλει χωρίς εμείς να το θέλουμε τέτοιες σκέψεις, εμείς έχουμε έναν βαθμό αυτονομίας και μπορούμε με συνειδητές πράξεις και συμπεριφορές να περιορίσουμε την ισχύ του.

Guy Winch, κλινικός ψυχολόγος


8 σχόλια:

Mia είπε...

Εκπληκτική ανάρτηση, γλυκιά μου Σερενάτα. Όλοι μας νομίζω έχουμε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. Βέβαια το σύνδρομο της στέρησης το παθαίνω και με το τσιγάρο αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

Giannis Pit. είπε...

Σερενάτα καλησπέρα σου.
Ειλικρινά ευχαριστούμε για την παράθεση αυτής της ανάρτησης. Δεν ξέρεις πόσο κόσμο μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσει τι συμβαίνει μέσα του και πως μπορεί να το χειριστεί. Ειλικρινά σε ευχαριστούμε πολύ.

serenata είπε...

@Mia
Η ανάρτηση μου άρεσε και την μοιράστηκα μαζί σας γιατί δεν ήταν 'ιατρική'.
Κι εγώ παθαίνω σύνδρομο στέρησης με τον καφέ ή τη σοκολάτα χεχε

Πολλά φιλάκια:))

serenata είπε...

@Giannis Pit
Χαίρομαι που νομίζεις πως η ανάρτηση μπορεί να είναι χρήσιμη.
Εγώ σ'ευχαριστώ για τις επισκέψεις.

Φιλάκια πολλά:))

Woman in Blogs είπε...

Και σωστή ερωτική απογοήτευση χωρίς καφέ και τσιγάρο και σοκολάτα δεν υπάρχει!!! Μην φορτωθούμε όλα τα στερητικά!!!
Σε κάθε απώλεια πρέπει να δίνουμε χρόνο...
Καλό απόγευμα!

serenata είπε...

@Woman in Blogs
Σοκολάτα και καφέ γιατί δεν καπνίζω...
Τελικά η απόρριψη, η απογοήτευση, ερωτική ή φιλική δεν είναι τόσο σοβαρή όσο νομίζουμε.
Από τότε που ανέβασα αυτό το ποστ συνέβη κάτι χειρότερο.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί.
Αλλη μια φορά στη ζωή μου που είδα τα πάντα διαφορετικά, μικρά...

Φιλάκια πολλά:))

Νικολέτα Κριαρά είπε...

Εντάξει λίγο αποκαρδιωτικό όμως όλο αυτό έτσι;
Τρως που τρως την ερωτική απογοήτευση, έχεις διαβάσει και το άρθρο εδώ, ζήτω που καήκαμε!

Εμένα αν με αφήσει ποτέ, εκτός από διατροφή θα ζητήσω και μήνυση για όσα πρόκειται να περάσω!!

Καλώς σε βρίσκω ξανά γλυκιά μου σερενάτα!

serenata είπε...

@mind lab
Σου έβαλα ιδέες χεχε
Δεν τα λέω εγώ, ο ψυχολόγος αναφέρεται στον εγκέφαλο μας.
Καλώς την λοιπόν!!
Άλλαξες blog;

Φιλάκια πολλά Νικολέτα μου:))